top of page
  • Černý Sněhulák

Životabudič zvaný zázvor



Zázvor je doslova kouzelnou rostlinou. Jaké má účinky a co všechno si z něj můžeme připravit sami doma?


Pomůže na chřipku i na hubnutí!

Zázvor lékařský je rostlina, kterou zařazujeme do čeledi zázvorníkovitých. Původem pochází z Číny.  Z historických záznamů se zázvor pěstuje více než tři tisíciletí. Z celé rostliny se využívá hlavně oddenek. Ten obsahuje řadu tzv. fytochemikálií, biologicky aktivních látek. Najdeme v něm i další látky prospěšné našemu tělu. Zázvor je přirozeným zdrojem antioxidantů, obsahuje železo, draslík, sodík, fosfor a hořčík.


V průběhu roku ho nejvíce využijeme na podzim a v zimě. Dokáže ulevit od nepříjemných příznaků chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti. Krásně totiž prohřívá organismus.

Pro jedince, kteří se snaží zhubnout může být hodně nápomocen. Stimuluje trávicí enzymy k větší aktivitě, urychluje metabolismus a tím pomáhá efektivněji spalovat.


Se zázvorem si pomůžete od zánětu, bolesti i nevolnosti.

Zázvoru se připisuje schopnost mírnit zánět. Může za to hlavně jedna jeho složka- gingerol.Je dokonce i součástí konvenčních léčiv proti průjmu, překyselení a nadýmání.

Jeho efekt dobře znají i ženy v očekávání. Pomáhá jim usnadnit nevolnosti během těhotenství.

Gingerol umí brzdit prostagladiny v krevním řečišti, dokáže tedy bojovat proti bolestem. Doporučuje hlavně proti bolestem hlavy a zad.


Jestliže nevíte, proč cítíte specifickou štiplavost zázvoru, může za to právě gingerol. Proto se používá i jako koření. Z chemického hlediska je podobný kapsaicinu, látce, která se nachází v chilli papričkách a má podobnou chuť.


A v jaké formě si zázvor tedy vlastně dopřát? 

Můžete si ho vypít v podobě čaje, nebo nastrouhat, přelít vařící vodou, vylouhovat a na závěr, zakapaný citronem, nechat vychladit na výbornou šťávu. Osladit si ho můžete třeba medem, čímž znásobíte léčivý efekt nápoje.

15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Česnečka

bottom of page