top of page
  • Černý Sněhulák

Recept: Chřest zapečený s prosciuttem



Chřest je zeleninou, která nemá v české gastronomii příliš výraznou tradici. Při to se z něj dají vykouzlit jedinečné recepty nenáročné na přípravu. Patří k nim i zapečený chřest s prosciuttem.


Nebojte se chřestu!

Chřest se řadí mezi jednoděložné rostliny a pochází z čeledi chřestovitých. Je ceněnou jarní zeleninou. Jeho sezóna trvá od dubna do června. Od sklizně by se z něj mělo vařit co nejdříve, aby byl co nejčerstvější.


Jelikož obsahuje velké množství vody, má nízký podíl kalorií. Jeho konzumací prospějete svému zdraví díky řadě cenných živin.

Chřest je bohatým zdrojem vitaminu E, najdeme v něm vitamin B1, vitamin B2 a kyselinu listovou. Stejně tak vašemu tělu dodá cenné minerály v podobě draslíku, vápníku a hořčíku.


Jak si připravit jednoduchou pochoutku z chřestu

Budete potřebovat:

  • 4  tyčinky chřestu

  • 8 plátků prosciutta

Tento recept můžete variovat, dá se použít bílý i zelený chřest. Rozdíl spočívá v době vaření. Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený 2 až 5 minut. Aby si chřest zachoval svou křupavost, je třeba jej bezprostředně po uvaření ponořit do ledové vody.

Poté ho obalte prosciuttem, položte na gril a opékejte do doby, než bude šunka křupavá. Zabere to přibližně 10 minut. Některé recepty doporučují použít přímo parmskou šunku. Na hotové rolky můžeme pro dokonalou chuť nastrouhat parmazán.


Výchozí postup je možné variovat i tak, že chřest se šunkou zapečete. Lze jej zalít vajíčkem nebo též zasypat sýrem. Vhodná je třeba i gorgonzola. Pečeme cca 10 minut v předehřáté troubě na 200 °C.

20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Česnečka

bottom of page