top of page
  • Černý Sněhulák

Proč je v ČR populární kuře s broskví?



Kuře s broskví je pro mnohé gurmány synonymem gastronomického pekla, jiní na něj nedají dopustit. Kde se tento recept vzal?


Kuřecí maso s broskví je reliktem socialismu

Kuře s broskví je pozůstatkem socialistické kuchyně, která se tehdy snažila jídelníčky obohatit o exotické chutě. Ty ale nebyly nijak pestré, protože tehdejší kuchařky mohly sáhnout jen po broskvích nebo ananasu v konzervě. A tak se broskve staly základem kombinace s kuřecím plátkem. Největší popularitu si tento pokrm zažil v 90. letech, takže má tento recept punc retra.


Toto jídlo je mnohými kuchaři a kvalitními znalci gastronomie potíráno. Kriticky se vůči němu vyjádřil i šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Ten byl ve svém pořadu Ano, šéfe! často konsternován tím, že se pokrm stále objevuje na jídelních lístcích.


Přestože „tažení“ slavného kuchaře vůči této specialitě proběhlo úspěšně a tato položka z řady jídelníčků vymizela, kuřecí steak s broskví si pro svou nenáročnost na přípravu udržel příznivce i dnes. Pro jeho přípravu potřebujete prakticky jen kuřecí prsa, kompotovanou broskev a plátek sýru.


Zaslouží si kuřecí plátek s broskví opovržení?

Když už si v restauraci tuto specialitu dáte, kvalita, tak jako u všeho, bývá mnohdy poněkud sporná.

To ale stále nemusí být důvodem, proč toto jídlo definitivně zatratit. Kombinace sladkého a slaného není tolik neobvyklá. Spojení masa s ovocem má kořeny už ve středověku a dnes se uplatňuje v podobě české klasiky, jako je uzené se švestkovou omáčkou nebo vepřové pečeně s jablky.

Ať už pokrm odsoudíme nebo ne, i u kuřete s broskví je zásadní poctivý přístup. Kuřecí maso by nemělo být vysušené, ale hezky šťavnaté. Broskve v konzervě vybírejte bez umělých sladidel, rovněž vysmívaný 30% eidam neváhejte vyměnit za goudu nebo čedar bez anatta (e160b). Sáhnout můžete i po švýcarském sýru raclette. Recept můžete obohatit i plátkem kvalitní šunky bez konzervntů.

54 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Česnečka

bottom of page