top of page
  • Černý sněhulák admin

Česnečka

Česnečka je tradiční česká polévka, která je známá svou výraznou česnekovou chutí. Je to oblíbená polévka, která se hodí na oběd i večeři a jako skvělý vyprošťovák.

Česnečka má svůj původ v České republice. První zmínka o této polévce pochází z 19. století.

Původní recept na česnečku byl velmi jednoduchý. Obsahoval pouze brambory, česnek, cibuli a vývar.


V průběhu let se recept na česnečku vyvíjel

a dnes existuje mnoho různých variant této polévky. Některé recepty používají také smetanu, vejce nebo krutony.

I přes tyto rozdíly je česnečka stále jedním z nejoblíbenějších českých jídel. Je to vydatné a chutné jídlo, které se hodí na oběd i večeři.


Česnečka


Seznam ingrediencí:


  • 300 g brambor

  • 10 stroužků česneku

  • 1 cibule

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1 lžíce sádla

  • 1 l vývaru

  • sůl, pepř

  • majoránka

  • krutony na ozdobu


Jak se taková Česnečka vaří?


  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.

  2. V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme česnek a restujeme ještě krátce.

  3. Přidáme mouku a necháme krátce zhoustnout.

  4. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.

  5. Přidáme brambory a vaříme doměkka.

  6. Polévku dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

  7. Na talíře servírujeme s krutony.



Česnečka je chutná polévka, která vás zahřeje v chladných dnech. Je to ideální jídlo pro chladné zimní večery a po nadměrné konzumaci alkoholu :) .




Tipy:

  • Pro ještě intenzivnější česnekovou chuť můžeme do polévky přidat více česneku.

  • Pokud nemáme vývar, můžeme použít vodu nebo zeleninový vývar.

  • Na ozdobu můžeme použít také strouhaný sýr.


Dobrou chuť!

70 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page