top of page
  • Černý sněhulák admin

Recept na tradiční Českou Kulajdu

Aktualizováno: 29. 9. 2023

Kulajda je tradiční česká polévka, která pochází z jižních Čech. Její základem jsou brambory, houby, smetana a kopr. Polévka je zahušťována jíškou z mouky a másla.


Kulajda je typická svojí výraznou chutí, kterou dodává kmín a ocet. Polévka se tradičně podává s vejcem natvrdo nebo zastřeným vejcem.

Kulajda je oblíbená polévka, která se hodí na oběd i večeři. Je to syté a chutné jídlo, které vás zahřeje v chladných dnech.


Zde je několik zajímavostí o kulajdě:

  • Kulajda se původně připravovala bez hub. Houby se do polévky začaly přidávat až v 19. století.

  • V tradičních receptech na kulajdu se používal vývar z kachny nebo husy. Dnes se používá vývar z kostí nebo zeleniny.

  • Kulajda se často podává s chlebem nebo houskami.


Recept na tradiční Českou Kulajdu


Seznam ingrediencí:


  • 250g hříbků

  • 1 velká cibule

  • 50g másla

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1l Vývar

  • 200ml Smetany

  • 4ks vejce

  • 250g nových brambor

  • 1 lžička majoránky

  • 1 lžička octa

  • Petrželkana ozdobení

  • Sůl

  • Mletý černý pepř


Jak se Kulajda vaří?


  • Brambory a hříbky očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno.



  • Na pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Poté přidáme mouku a mícháme, dokud se nespojí s máslem a cibulí a nevznikne jemná světle hnědá jíška.



  • Postupně do pánve přiléváme vodu, stále mícháme, abychom zabránili vzniku hrudek.



  • Do vývaru přidáme nakrájené brambory a hříbky, promícháme a necháme asi 20 minut vařit.


  • Mezitím si uvaříme vajíčka na tvrdo. Uvařená vajíčka oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.



  • Do vývaru přidáme smetanu, ocet, majoránku, sůl a pepř. Důkladně promícháme a necháme ještě chvíli probublat.



  • Nakonec do kulajdy přidáme nakrájená vajíčka, promícháme a ihned podáváme. Před podáváním můžeme kulajdu posypat nasekanou petrželkou.



11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page