Kulajda je tradiční česká polévka, která pochází z jižních Čech. Její základem jsou brambory, houby, smetana a kopr. Polévka je zahušťována jíškou z mouky a másla.
Kulajda je typická svojí výraznou chutí, kterou dodává kmín a ocet. Polévka se tradičně podává s vejcem natvrdo nebo zastřeným vejcem.
Kulajda je oblíbená polévka, která se hodí na oběd i večeři. Je to syté a chutné jídlo, které vás zahřeje v chladných dnech.
Zde je několik zajímavostí o kulajdě:
Kulajda se původně připravovala bez hub. Houby se do polévky začaly přidávat až v 19. století.
V tradičních receptech na kulajdu se používal vývar z kachny nebo husy. Dnes se používá vývar z kostí nebo zeleniny.
Kulajda se často podává s chlebem nebo houskami.
Recept na tradiční Českou Kulajdu
Seznam ingrediencí:
250g hříbků
1 velká cibule
50g másla
2 lžíce hladké mouky
1l Vývar
200ml Smetany
4ks vejce
250g nových brambor
1 lžička majoránky
1 lžička octa
Petrželkana ozdobení
Sůl
Mletý černý pepř
Jak se Kulajda vaří?
Brambory a hříbky očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno.
Na pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Poté přidáme mouku a mícháme, dokud se nespojí s máslem a cibulí a nevznikne jemná světle hnědá jíška.
Postupně do pánve přiléváme vodu, stále mícháme, abychom zabránili vzniku hrudek.
Do vývaru přidáme nakrájené brambory a hříbky, promícháme a necháme asi 20 minut vařit.
Mezitím si uvaříme vajíčka na tvrdo. Uvařená vajíčka oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Do vývaru přidáme smetanu, ocet, majoránku, sůl a pepř. Důkladně promícháme a necháme ještě chvíli probublat.
Nakonec do kulajdy přidáme nakrájená vajíčka, promícháme a ihned podáváme. Před podáváním můžeme kulajdu posypat nasekanou petrželkou.
Comments