Guláš je pokrm z masa, zeleniny a koření, který se připravuje v mnoha zemích světa. Je to vydatné a chutné jídlo.
Guláš má dlouhou historii a jeho původ je nejasný. Existuje teorie, že guláš vznikl v Maďarsku, ale existuje také teorie, že pochází z jiných zemí, jako je Rumunsko, Slovensko nebo Ukrajina.
Guláš se připravuje z různých druhů masa, nejčastěji z hovězího, vepřového, jehněčího nebo drůbežího.
Dneska se podíváme a uvaříme klasický guláš z hovězího masa.
Recept na Guláš
Seznam ingrediencí:
Hovězí maso 1 Kg
Cibule 4ks (střední velikost)
Česnek 4 stroužky
Sůl podle chuti
Pepř podle chuti
Majoránka 1 lžička
Hovězí vývar (nebo voda) 1l
Olej 2 lžíce
Jak se Guláš vlastně vaří?
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky o velikosti cca 2 cm. Cibuli oloupeme a nasekáme na drobno.
Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme cibuli. Opékáme ji dozlatova, aby se z ní uvolnil cukr, který zahustí guláš.
Když je cibule zlatavá, přidáme na kousky nakrájené maso a opečeme ho ze všech stran.
Přidáme drcený česnek, papriku, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Vše důkladně promícháme.
Přilijeme hovězí vývar (nebo vodu) tak, aby bylo maso ponořené. Přivedeme k varu a poté necháme na mírném ohni pod pokličkou dusit cca 2 hodiny. Občas promícháme a případně dolijeme vodu/vývar.
Po uplynutí doby zkontrolujeme, zda je maso měkké a guláš dostatečně zahuštěný. Pokud ne, můžeme guláš ještě chvíli povařit.
Guláš podáváme s chlebem, knedlíkem nebo bramborami. Před podáváním můžeme guláš posypat čerstvě nasekanou petrželkou nebo majoránkou.
Jak vám guláš chutnal? Případně se můžete pochlubit vlastním výtvorem a vylepšením receptu!
Comentarios