top of page
Černý sněhulák admin

Recept na Hovězí guláš



Guláš je pokrm z masa, zeleniny a koření, který se připravuje v mnoha zemích světa. Je to vydatné a chutné jídlo.


Guláš má dlouhou historii a jeho původ je nejasný. Existuje teorie, že guláš vznikl v Maďarsku, ale existuje také teorie, že pochází z jiných zemí, jako je Rumunsko, Slovensko nebo Ukrajina.

Guláš se připravuje z různých druhů masa, nejčastěji z hovězího, vepřového, jehněčího nebo drůbežího.


Dneska se podíváme a uvaříme klasický guláš z hovězího masa.


Recept na Guláš


Seznam ingrediencí:


  • Hovězí maso 1 Kg

  • Cibule 4ks (střední velikost)

  • Česnek 4 stroužky

  • Sůl podle chuti

  • Pepř podle chuti

  • Majoránka 1 lžička

  • Hovězí vývar (nebo voda) 1l

  • Olej 2 lžíce


Jak se Guláš vlastně vaří?


  1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky o velikosti cca 2 cm. Cibuli oloupeme a nasekáme na drobno.

  2. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme cibuli. Opékáme ji dozlatova, aby se z ní uvolnil cukr, který zahustí guláš.

  3. Když je cibule zlatavá, přidáme na kousky nakrájené maso a opečeme ho ze všech stran.

  4. Přidáme drcený česnek, papriku, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Vše důkladně promícháme.

  5. Přilijeme hovězí vývar (nebo vodu) tak, aby bylo maso ponořené. Přivedeme k varu a poté necháme na mírném ohni pod pokličkou dusit cca 2 hodiny. Občas promícháme a případně dolijeme vodu/vývar.

  6. Po uplynutí doby zkontrolujeme, zda je maso měkké a guláš dostatečně zahuštěný. Pokud ne, můžeme guláš ještě chvíli povařit.

  7. Guláš podáváme s chlebem, knedlíkem nebo bramborami. Před podáváním můžeme guláš posypat čerstvě nasekanou petrželkou nebo majoránkou.



Jak vám guláš chutnal? Případně se můžete pochlubit vlastním výtvorem a vylepšením receptu!

45 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page