top of page
  • Černý Sněhulák

Změny v dani z nemovitosti: Co nás čeká v roce 2024?




Česko čekají tento rok další legislativní změny. Tentokrát se budou týkat daně z nemovitosti. Na co všechno se budeme muset připravit a jak se změní?


Podle stávajících informací se daň především výrazně zvýší. Hovořilo se o tom, že by to mělo být až o dvojnásobek. V některých obcích však navýšení nebude tak dramatické. Kvůli odlišnosti místních koeficientů se má na mnoha místech daň zvýšit „pouze“ o třetinu. Mimo to má od roku 2025 dojít k automatickému navyšování podle inflace.


Vláda v této souvislosti původně navrhovala zavedení tzv. státního koeficientu. Nakonec se ale koalice dohodla na tom, že veškerý výnos daně z nemovitých věcí zůstane obcím a v rámci rozpočtového určení daní dojde k adekvátnímu přerozdělení příjmů u sdílených daní mezi státním rozpočtem a obcemi ve prospěch státu.


V průměru to tak ale bude znamenat právě vyšší daň. Na základě původní podoby konsolidačního balíčku měly změny přinést do státního rozpočtu celkem 9 miliard korun, po úpravách však jde o 10 miliard korun.


Co to bude znamenat pro majitele nemovitosti?

Prakticky to bude pro většinu majitelů nemovitosti znamenat, že si připlatí až tisíce korun navíc. Modelový příklad bytu na pražském Žižkově o výměře 70 metrů čtverečních ukazuje, že jeho majitelé v roce 2023 zaplatili 1 720 Kč. Nově budou muset vydat dokonce 3 010 Kč.

Další změnou bude přesun některých staveb do odlišných kategorií. Týká se to garáží, rekreačních objektů, ale i částí domů k pronájmu.


Jiné podstatné změny v této oblasti v konsolidačním balíčku obsaženy nejsou. Již v září 2020 roku došlo ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí se zpětnou účinností pro vklady provedené v prosinci 2019 a později. Toto opatření navzdory tomu, že balíček prezident již podepsal, přetrvává.

31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page