top of page
  • Černý Sněhulák

Střelba na filozofické fakultě v Praze: Je čas zpřísnit zbraňovou legislativu?




Česko ve čtvrtek 21. prosince 2023 prožilo šokující chvíle při střelbě na filozofické fakultě Karlovy univerzity. Změní se něco ohledně zbraňové legislativy? Má veřejnost strach?


Na úvod si řekněme dosud známé skutečnosti. Útočník použil pušku AR-15. Střílel z ochozu budovy univerzity, i v ní. Tato zbraň se řadí mezi světově nejrozšířenější útočné pušky. Jde o typ pušky na pomezí sportovních a vojenských zbraní.


Agresor si do školy přinesl zbraní hned několik. Širší veřejnost si tak začala klást otázky: Jak je možné, že útočník měl tolik kusů v držení a jakým způsobem se mu je podařilo pronést na akademickou půdu?


Podle dostupných informací měl student veškeré zbraně v držení legálně. Konkrétně měl dle aktuálních informací registrováno osm střelných zbraní včetně dvou dlouhých zbraní.


Potřebuje Česko přísnější zbraňovou legislativu?

V Čechách se AR-15, kterou útočník střílel, koupit dá, poněvadž se nejedná o samopal, který legálně koupit nelze, ale pouze o samonabíjecí zbraň schopnou vystřelit pouze jeden náboj. Podle ministra vnitra Víta Rakušana je zbraňová legislativa v Česku poměrně přísná a dobře nastavená. S tím souhlasí také instruktor střelby Stanislav Kazbunda, kterého oslovila v souvislosti s tragédií tuzemská média. Podle tohoto odborníka jsou tuzemské zákony nastaveny dobře a tzv. měkké cíle prakticky není možné tímto způsobem efektivně ochránit.

Ministr Rakušan požadavky na změnu zákonů v návaznosti na tento případ považuje nicméně za zcela legitimní. Majiteli by tak nově mělo být možné zabavit zbraň i při výhrůžkách na sociálních sítích. Při rozhovoru ministr nakonec v České televizi upozornil na to, že sebelepší legislativa bohužel nemůže ojedinělé případy zcela eliminovat.


Cestu represí však někteří odborníci nepovažují za příliš výhodnou. Mohla by totiž v konečném důsledku vést k vytvoření silného nelegálního trhu. Podle Martina Červíčka, českého politika a bývalého policejního prezidenta, ta nejhorší zločinnost právě bují hlavně na černém trhu.

18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page