top of page
  • Černý Sněhulák

Vesmírný odpad. Je hrozbou?



Vesmír je pro nás synonymem tajemna. Tento prostor člověk ale svým působením ovlivňuje. Co je tzv. kosmické smetí?


Jako kosmické smetí se označují různé nefunkční družice, vyhořelé části nosných raket, kusy nefunkčních satelitů, sond a další tělesa, která byla lidmi vypuštěna do vesmíru. Jedná se prakticky o obdobu odpadu, který lidé produkují na Zemi. Největší podíl zastupuje tříšť, která vzniká drobením, srážkami, nebo výbuchem předmětů. V oběžné dráze Země se podle odhadů odborníků nacházejí dokonce stovky milionů nejrůznějších objektů.


Nejedná se o novodobý problém. Kosmické smetí se ve vesmíru hromadí už od roku 1957, tedy od doby, kdy byla na oběžnou dráhu vynesena první družice Sputnik.

Dnes se se vzrůstající četností hovoří o tom, že vesmírný odpad může být potenciálně nebezpečný. V zásadě by neměl ohrozit nikoho na Zemi, jelikož by, pokud by se sem dostal, stihl shořet hned v atmosféře, případně by spadl do oceánů, které pokrývají většinu povrchu planety.


Vesmírný odpad je ale tématem, které je nutné řešit

Při květnové kontrole Mezinárodní vesmírné stanice se v roce 2022 ukázalo, že ji poškodil právě drobný úlomek pocházející z odpadu. Tyto malé částice se pohybují vysokou rychlostí a dokážou napáchat škody značného rozsahu.

V budoucnu to znamená, že poškození dozná každá raketa, kterou do vesmíru vyšleme. Kosmický odpad je nebezpečný pro lety s lidskou posádkou a především pro výstupy do volného kosmu.

V této chvíli existuje několik projektů zabývajících se myšlenkou, jak vesmírný odpad odstranit. Jedno řešení nabízí stáhnout úlomky do atmosféry, kde by obrovskou rychlostí třením o vzduch shořely. Další variantou, nad kterou experti přemýšlejí, je mechanické sbírání odpadu do jakési obří sítě, kterou bude ovládat satelit manipulační rukou.

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page