top of page
  • Černý Sněhulák

55 Cancri E: Vesmírem putuje diamantová planeta




Vesmír ukrývá řadu zajímavostí. Patří k nim i planeta s netradičním názvem 55 Cancri E. Proč se jí říká diamantová planeta?


Z vědeckého hlediska se jedná o exoplanetu. Tímto termínem se označuje planeta obíhající kolem jiné hvězdy než Slunce. 55 Cancri E je viditelná pouhým okem, je dvakrát větší a osmkrát těžší než naše Země.

V roce 2014 byla objevena americko-francouzským výzkumným týmem u obíhané hvězdy 55 Cancri vzdálené pouze 40 světelných let. Nachází se v souhvězdí Raka. Svou hvězdu neobíhá sama. Tuto hvězdu doprovází celkem pět planet.


Planeta 55 Cancri E je také unikátní tím, že se vyznačuje odlišným sklonem oběžné dráhy než zbylá čtveřice. Dle aktuálních vědeckých poznatků vznikla dále od hvězdy a postupně se k ní stále přibližuje. Neustálým přibližováním se její povrch rozžhavuje. Povrch dosahuje více než 2000 C°, pozvolna roztává a směřuje k zániku. Důvod tohoto jevu moderní věda ještě uspokojivě neobjasnila. 


Diamantová planeta má nedozírnou hodnotu

Poetické označení není pouhou metaforou. Planetu pokrývá vrstva grafitu a diamantů. Pod touto vrstvou odborníci odhalili minerály na bázi křemičitanů. Jádro planety je však tekuté.

Diamanty tvoří asi třetinu 55 Cancri E. Jejich hodnota je sedmadvacet nonilionů. Převedeno do srozumitelné podoby- tato hodnota by odpovídala číslu 27, pokud by za ním bylo zapsáno třicet nul. Když média referovala o pozoruhodném objevu, převáděla názorně hodnotu na 250 milionů kabelek Hermes Birkin vyrobených z 18 K zlata.

Pro vědce není diamantová planeta novinkou. Byly objeveny už v minulosti. 55 Cancri E je ale unikátní tím, že se jedná o první diamantovou planetu, která obíhá hvězdu podobnou Slunci.

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page