top of page
Pavel Bartoš, LL.M., DBA

Návod na přenos disku HDD na SSD pomocí Clonezilla



Poznámka: Při použití Clonezilla buďte opatrní a pečlivě postupujte, abyste zabránili ztrátě dat. Ujistěte se, že máte všechna důležitá data zálohovaná na bezpečném místě.


  1. Stáhněte Clonezilla: Za prvé si stáhněte nejnovější verzi Clonezilla ze stránky výrobce. Clonezilla je nástroj pro zálohování a obnovení disků a umožňuje také přenos dat mezi disky.

  2. Připravte médium: Clonezilla můžete spustit z bootovatelného USB disku nebo CD. Zkontrolujte, zda máte prázdný USB flash disk nebo prázdné CD/DVD pro vytvoření bootovacího média.

  3. Vytvořte bootovací médium: Pokud používáte USB flash disk, použijte program jako Rufus pro vytvoření bootovacího USB disku s Clonezillou. Pokud používáte CD nebo DVD, použijte program na vypalování disků pro vytvoření bootovacího média.

  4. Připojte SSD: Připojte SSD (příjemnější, pokud připojíte SSD pomocí externího přechodového kabelu nebo dokovací stanice přes USB).

  5. Spusťte Clonezilla: Vložte bootovací médium s Clonezillou do počítače, ze kterého chcete zálohovat nebo přenést data, a restartujte počítač. Ujistěte se, že váš počítač je nastaven tak, aby bootoval z USB disku nebo CD/DVD.

  6. Nastavení Clonezilly: Po úspěšném spuštění Clonezilly postupujte podle pokynů na obrazovce pro výběr jazyka, klávesnice a dalších nastavení.

  7. Vyberte režim: Vyberte režim Clonezilla, který odpovídá vašim požadavkům. Můžete zvolit "Device-Device" pro přímý přenos z jednoho disku na druhý, nebo "Device-Image" pro zálohování disku do obrazového souboru a následné obnovení na nový disk.

  8. Vyberte zdrojový a cílový disk: Požádá vás o výběr zdrojového disku (HDD) a cílového disku (SSD). Ujistěte se, že vyberete správné disky, abyste zabránili ztrátě dat. Clonezilla vás může upozornit, že cílový disk bude přepsán a všechna data na něm budou trvale ztracena.

  9. Spusťte zálohování nebo přenos: Poté, co jste vybrali zdrojový a cílový disk, Clonezilla vás požádá o potvrzení. Postupujte podle pokynů na obrazovce a potvrďte zálohování nebo přenos.

  10. Dokončení procesu: Po dokončení zálohování nebo přenosu Clonezilla vás informuje o úspěšném dokončení úlohy. Vypněte počítač a odpojte zdrojový disk (HDD).


Poznámka: Po dokončení přenosu z HDD na SSD je důležité ověřit, zda je SSD správně rozpoznán v BIOSu a zda je správně nakonfigurován jako bootovací disk. Dále je třeba vyloučit zdroje problémů, jako jsou nepřesnosti oddílů nebo formátování.


Tímto návodem byste měli být schopni zálohovat nebo přenést disk HDD na SSD pomocí Clonezilly. Pamatujte si, že při manipulaci s daty a diskovými oddíly je vždy důležité být opatrný a zálohovat důležitá data před jakýmkoli zásahem.


9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page