top of page
  • Černý sněhulák admin

Jak se zbavit zánětu za pomocí cibule


Když se necítíme dobře, můžeme se kromě léků spolehnout i na přírodní prostředky. Jak pomáhá cibule v léčbě zánětu?




Cibuli využijete nejen v kuchyni



Podzimní období přináší četné rýmy, nachlazení nebo chřipky. Místo tabletek z lékárny můžete sáhnout po obyčejné cibuli. Dokáže účinně léčit zánět horních cest dýchacích, tedy ulevit od kašle i rýmy, ale mnozí ji používají i pro léčbu zánětů průdušek či ušních infekcí.

Cibule je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C nebo vitamin E. Z minerálů se v ní ukrývá především draslík a selen, ale také zinek, železo, jód a hořčík. Obsahuje stejně tak i éterické oleje.


Pro lidské zdraví je proto mimořádně prospěšná. Pokud cítíte, že na vás „něco leze“, stačí jednoduše sníst syrovou cibuli. Dokonce i počínající chřipku tím můžete úspěšně rozehnat.

Cibule působí antisepticky a také jako přírodní antibiotikum. Uvolňuje enzym, který se nazývá alliináza. Vlivem chemické reakce vznikající při poškození jejích buněk dochází ke vzniku sirných sloučenin, které se nazývají thiosulfináty. Tyto látky se vyznačují silnými antibakteriálními vlastnostmi.


Jak se doma léčit s cibulí


Díky tomu umí účinně zlikvidovat mikroby, které vyvolávají kašel. Stačí ji podat ve formě sirupu. Cibule se nakrájí na kostičky a smíchá s medem. Po cca 1 až 2 hodinách pustí šťávu a pak je možné sirup ihned užívat, ideálně 3 x denně vždy alespoň polívkovou lžíci.


U dětí se také doporučuje cibuli rozkrájet, ponechat na talíři a umístit jednoduše poblíž místa, kde spí. Nejmenším by to mělo pomoci od příznaků ucpaného nosu.


Některé zdroje rovněž doporučují smíchat cibuli s česnekem a kefírem, případně mlékem. K čemu vám tento unikátní koktejl plný zdraví bude? Účinně si poradí s příznaky prochladnutí, jako je únava, bolest kloubů nebo zvýšená teplota.


Obdobně můžete s cibulí léčit zánět středního ucha. Protizánětlivé složky obsažené v cibuli sníží otok a uleví od nepříjemné bolesti. Stačí vzít dvě větší cibule, ty nasekat nadrobno a lehce pomačkat. Cibuli zabalte do teplé utěrky a přiložte na postižené místo.



73 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page