top of page
Černý sněhulák admin

Návod na instalaci operačního systému Windows


Vyberte verzi Windows:

Nejprve si vyberte, kterou verzi Windows chcete nainstalovat. Můžete vybírat mezi různými edicemi, například Windows 10 nebo Windows 11. Záleží na vašich potřebách a požadavcích.


Získání instalačního média:

Potřebujete instalační médium, abyste mohli provést instalaci Windows. Existují dvě hlavní možnosti:


a) Zakoupení instalačního média:

Můžete zakoupit instalační disk nebo USB flash disk s licencí Windows od autorizovaného prodejce. To je obvykle doprovázeno licenčním klíčem, který budete potřebovat během instalace.


b) Stáhnutí instalačního média:

Můžete také stáhnout instalační soubor ISO přímo ze stránek Microsoftu. Navštivte oficiální web Microsoftu a vyhledejte stránku pro stahování Windows. Tam budete mít možnost stáhnout instalační médium ve formě ISO souboru.


Vytvoření instalačního média na USB flash disku:

Pokud jste si stáhli instalační soubor ve formě ISO, budete muset vytvořit instalační médium na USB flash disku. K tomu můžete použít nástroj Windows USB/DVD Download Tool, který je k dispozici ke stažení zdarma z oficiálních stránek Microsoftu. Postupujte podle pokynů tohoto nástroje, abyste vytvořili bootovatelný USB flash disk s instalačním médiem.


Příprava počítače:

Než začnete s instalací, ujistěte se, že váš počítač splňuje minimální požadavky systému pro Windows, které jsou uvedeny na oficiálních stránkách Microsoftu. Zkontrolujte také, zda je váš počítač připraven k bootování z USB nebo DVD.


Spuštění instalace:

Vložte USB flash disk nebo DVD s instalačním médiem do počítače a restartujte ho. Během procesu bootování vyberte možnost bootování z instalačního média. To se obvykle provádí stisknutím určité klávesy (např. F2, F12 nebo Del) při startu počítače, abyste vstoupili do nastavení bootování.


Postupujte podle pokynů:

Jakmile se dostanete do instalátoru Windows, postupujte podle pokynů na obrazovce. Budete mít možnost vybrat jazyk, časovou zónu a další nastavení. Poté budete požádáni, abyste zadali licenční klíč (pokud ho máte) a provedli volby pro instalaci.


Formátování a instalace:

Během procesu instalace budete mít možnost vybrat oddíly na pevném disku a provést formátování, pokud je to potřeba. Dbejte opatrnosti, protože formátování smaže veškerá data na vybraném disku.


Dokončení instalace:

Po dokončení instalace se počítač restartuje a budete vyzváni k provedení základního nastavení Windows, jako je vytvoření uživatelského účtu, hesla a připojení k internetu.


Aktivace Windows:

Pokud jste zakoupili licenci Windows, budete muset provést aktivaci systému. To se obvykle provádí zadáním licenčního klíče, který obdržíte s licencí. Pokud jste si stáhli instalační soubor ze stránek Microsoftu, můžete zvolit možnost aktivace později.



Aktualizace a ovladače:

Po dokončení instalace Windows je důležité provést aktualizace systému a nainstalovat nezbytné ovladače pro váš hardware. To lze provést pomocí Windows Update a stahováním ovladačů ze stránek výrobců.


Sledováním těchto kroků byste měli být schopni úspěšně nainstalovat operační systém Windows na váš počítač. Nezapomeňte pravidelně provádět aktualizace a zálohování dat pro udržení systému v bezpečí a optimálním stavu.



2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page