top of page
Pavel Bartoš, LL.M., DBA

3D Tisk

Aktualizováno: 11. 7. 2023


3D tisk je technologie, která používá digitální data k vytvoření fyzických objektů pomocí postupného nanášení materiálu. Tato moderní technologie nám velmi zjednodušuje život, ale je třeba si uvědomit, že tento typ tisku má také přeci jen několik omezení. Spočívá například ve výběru materiálu, nebo v přesnosti a kvalitě výsledku. Přesto je to stále oblíbenější technologie a nachází uplatnění v dalších a dalších oborech.


Využití 3D tisku:


Tato technologie se používá k výrobě prototypů, součástek, sestav, či hraček. 3D tisk se často používá pro výrobu customizovaných produktů nebo pro vytváření komplikovaných tvarů, které by bylo jinak obtížné až nemožné vyrobit pomocí tradičních výrobních metod.

Je také užitečný pro výrobu produktů ve malých sériích, kde je výroba jednotlivých kusů příliš nákladná. Díky své schopnosti vytvářet objekty s velmi přesnou geometrií se používá pro výrobu součástek a sestav v průmyslu. Může pomoci snížit odpad při výrobě, protože lze naprogramováním dosáhnout přesné velikosti a tvaru objektu. Testují se jím nové produkty. Uplatnění nachází i ve vytváření filmových scén a v herním průmyslu.


Typy tiskáren a tiskový materiál:


3D tiskárny se vyrábějí v různých velikostech a používají různé technologie. Technologie FDM (fused deposition modeling), funguje tak, že vytváří vrstvy plastového filamnetu. Technologie SLA (stereolitografie), funguje zase tak, že vytvrzuje fotopolymerní resinu pomocí laseru nebo UV záření. Tiskárny se také liší v tom, jaký materiál mohou použít. Většinou se používá plast, dále kov, sklo a dokonce i některé typy dřeva a kameniva.




Crealite Ender 3 je jednou z nejoblíbenějších 3D tiskáren pro začátečníky, která se pohybuje v cenovém rozmezí kolem 200 až 300 dolarů. Je to kompaktní tiskárna s velikostí tiskové plochy 220 x 220 x 250 mm, která používá technologii FDM a může tisknout pomocí různých druhů plastů, včetně ABS a PLA. Tiskárna je snadno ovladatelná a má dobrou podporu od výrobce a komunity uživatelů. Další dobrou volbou pro začátečníky je Prusa mini (český výrobek), která se pohybuje v cenovém rozmezí kolem 500/600 dolarů. Je to také kompaktní tiskárna s velikostí tiskové plochy 180 x 180 x 180 mm, která používá technologii FDM a může tisknout s různými druhy plastů, včetně ABS a PLA. Prusa mini je navržena podobně jako Crealite Ender 3, aby byla snadno ovladatelná a též nabízí dobrou podporu od výrobce a komunity uživatelů. Je také vybavena několika užitečnými funkcemi, jako je tiskový plášť a senzor teploty, což může pomoci zlepšit kvalitu tisku a usnadnit jeho používání.



K procesu tisku 3D objektů je zapotřebí software pro 3D modelování, jako je například Blender, a software pro přípravu tisku, jako je PrusaSlicer. Tyto programy jsou nutné k vytvoření datového souboru, který je následně odeslán do 3D tiskárny.

Existuje několik možností pro ekologický tisk 3D objektů, jednou z nich je použití recyklovaného PET (polyethylen-terephthalát) z lahví. PET je plastový polymer, který se často používá k výrobě lahví na nápoje a potraviny. Jeho recyklací se chováte velmi ekologicky. Pro použití recyklovaného PET však zapotřebí speciální 3D tiskárna, která je schopná pracovat s tímto typem materiálu.


Zdroje:


3D tisk - co to je a jak to funguje, dostupné na webu: https://3dtisk.info/co-je-to-3d-tisk/

3D tiskárny - přehled nejlepších 3D tiskáren pro začátečníky, dostupné na webu: https://www.3dtiskarny.net/3d-tiskarny-pro-zacatecniky/

3D tisk - výhody a nevýhody, dostupné na webu:


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page