top of page
Černý sněhulák admin

Nájem, nebo hypotéka, co se vyplatí a proč?

Bydlíte v nájemním bytě a uvažujete o přesunu „do vlastního“? Vyplatí se vám to? A je právě teď vhodná doba na koupi nemovitosti?

Vyplatí se nájem, nebo hypotéka?


Nájemní bydlení v Česku přílišnou tradici nemá. V tuzemsku má vlastní bydlení 78 % lidí. To je v evropském měřítku nadprůměr, v EU bydlí ve vlastním v průměru 69 % lidí. Tyto informace přinesl statistický úřad Eurostat.

Češi vnímají svoje vlastní bydlení jako jakousi jistotu. Podobný postoj je zakořeněný i u mladé generace. To potvrdila data, která zpracoval Sociologický ústav Akademie věd. Vlastní bydlení vnímá jako stěžejní i tzv. generace mileniálů, tedy lidé, kteří se narodili po roce 2000. Představuje pro ně ekonomické zajištění i metaforicky vnímaný pocit domova a bezpečí.

Z dlouhodobého hlediska tvoří jednoznačně splácení hypotéky základ pro určitou konkrétní hodnotu v podobě vlastní nemovitosti. Na druhou stranu ale pořízení vlastního bydlení formou hypotečního úvěru znamená dlouhodobý závazek a s ním podstatný zásah do rodinného rozpočtu.

Nájemní bydlení už ve velkých městech převažuje

Přestože se odborníci na realitní trh kloní primárně k vlastním nemovitostem, zřejmě si budeme muset zvyknout na to, že na svou vlastní nemovitost dosáhne stále méně lidí.

Se situací na trhu otřásly především zvyšující se ceny domů a bytů. Rozdíl mezi hypotékou a nájem tak může momentálně činit jednotky tisíc ve prospěch nájmu. V Česku potřebují obyvatelé na průměrný byt o výměře 70 metrů dokonce 12,2 průměrné roční mzdy.

Ve velkých městech, jako je například Praha, už je tak pro některé konkrétní specifické skupiny obyvatelstva pořízení vlastní nemovitosti nereálné. V jiných lokalitách lze stále o pořízení nemovitosti uvažovat. Vyplatí se to vzhledem k současné ekonomické krizi?

Obecně doporučení investorů zní, že nemovitosti má smysl kupovat v období recese. V současné době platí, že reálně ceny nemovitostí v minulém roce ve vztahu k vysoké inflaci výrazně poklesly, a to až o 30 %. V následujících měsících se pak očekává spíše stagnace.

1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Komentarze


bottom of page