top of page
  • Černý sněhulák admin

Jaké jsou výhody fotovoltaiky a komu se vyplatí?


Energetická krize drtí Čechy. Stále více lidí tak uvažuje o obnovitelných zdrojích energie. Komu a proč se vyplatí fotovoltaika?


Co je fotovoltaika?


Právě fotovoltaické elektrárny hrají mezi obnovitelnými zdroji energie prim. Od počátku energetické krize v roce

2021 byl do distribuční sítě připojen rekordní zaznamenaný počet takových zdrojů energie.

Masivní popularitě konkrétně sluneční energie se přitom nelze příliš divit. Fotovoltaika má celou řadu předností.


Kromě toho, že využívá prakticky nevyčerpatelný zdroj energie v podobě slunečního záření, neprodukuje žádné emise a další škodliviny. Je tedy plně ekologická.

Provoz celého solárního systému je bezhlučný a vyznačuje se nízkou úrovní údržby. Potřebné jsou pouze pravidelné servisní prohlídky. Současně moderní panely vynikají dlouhou životností. Jejich výkon dle standardních garancí výrobců během 20 až 30 let neklesne pod hodnotu 80%.

Pakliže panely správně naddimenzujeme, je možné je kromě ohřevu vody rovněž využít pro výrobu elektřiny dokonce pro celou domácnost. Fotovoltaika zvládne pokrýt i rodinný dům.


Vyplatí se pořídit si fotovoltaické panely?


Proti pořízení domácí fotovoltaiky stále v mnoha případech hovoří finanční náročnost. Nicméně obnovitelné zdroje energie představují do budoucna absolutní nutnost. Jejich rozšiřování proto podporuje i stát pomocí dotací.


V současné době si můžete pořídit jednak levnější systém bez baterie, nebo dražší s baterií.

Dnes už převažuje právě druhá varianta. Baterie totiž umožňuje vyrobenou energii akumulovat. Není nutné ji tak okamžitě spotřebovávat. Potenciál fotovoltaické elektrárny se tím maximalizuje.

V tomto provedení sice převýší cena takového řešení částku 400 000 Kč, nicméně v rámci dotačního programu.

Nová zelená úsporám lze přibližně polovinu této částky financovat právě ze zmiňované dotace. Fotovoltaiku tak lze podle odborníků doporučit hlavně uživatelům, jejichž spotřeba převyšuje 3 megawatthodiny ročně. Svůj zásadní vliv má i stav nemovitosti. Protože životnost panelů se počítá na desítky let, je potřeba kalkulovat s tím, že například střecha by měla vydržet stejně dlouho.

10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page