top of page
Černý Sněhulák

Jak bojovat proti inflaci?



Inflace je výraz, který za poslední rok slyšíme příliš často a v praxi se projevuje tak, že dochází ke j zvýšení cen zboží a služeb. Vytváří pokles hodnoty peněz a může mít negativní dopady na ekonomiku. To má pak za následek zhoršení finanční situace mnoha lidí. Inflace je jev, který je vysoce citlivý na konkrétní podmínky a ekonomické okolnosti. V praxi to například může vypadat tak, že kadeřnice Jana musí nejen zdražit stříhání kvůli zvýšení záloh na energie, ale i barvení, jelikož výrobce zdražil veškerý svůj sortiment.

V důsledku inflace tedy lidé utrácejí více peněz, a může to vést ke snížení spotřebitelské poptávky. Malá inflace je normální a je dobrá pro ekonomiku. Vysoká inflace může mít škodlivé dopady.


Jak zmírnit dopady inflace?

Existuje několik způsobů. Prvním způsobem je udržovat míru inflace na přijatelné úrovni. To lze provést kontrolou měnové politiky a peněžních podmínek. Druhým způsobem je diverzifikace investic a udržení nízkých úrokových sazeb. Třetím způsobem je investovat do vzdělání, protože to může pomoci lidem lépe porozumět ekonomickým principům a bojovat proti inflaci.


Boj proti inflaci investicemi do vzdělání

Investování do vzdělání je investicí, která nepodléhá inflaci a pomáhá lidem proti ní bojovat. Zefektivňuje porozumění ekonomickým principům, zvyšuje lidem úroveň vzdělání a tím zvyšuje šanci na lepší pracovní pozice a tedy i lepší platové podmínky. Zpětně pak lidé peníze posílají znovu do oběhu (koupí věcí či služeb) a pomáhají kolo ekonomiky znovu roztočit.



Zdroje:

Krugman, Paul. "Co je to Inflace?". Investopedia, Investopedi

Mishkin, Frederic. "Měnová Politika a Inflace". NBER Working Paper Series, NBER, 4. května 2017, https://www.nber.org/papers/w23507.

OECD. "Vzdělávání a Inflace". OECD, OECD, 15. května 2018, https://www.oecd.org/education/education-and-inflation.htm.

1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page