top of page
Černý Sněhulák

Hacking a jak se jemu ubránit

Aktualizováno: 12. 5. 2023



Hacking je forma počítačového útoku, který se snaží získat nebo porušit osobní údaje nebo systémová data. Hackeři je mohou následně prohlížet, kopírovat, měnit, nebo dokonce odstranit.



Hackeři používají různé metody k proniknutí do systémů.


Mají na to počítačové programy a využívají chyb v cizím systému, přepisování hesel nebo dokonce krádeže identity.

Některé formy útoků jsou mnohem sofistikovanější, jako například útoky typu „man-in-the-middle“, kdy hackeři využívají falešné nebo pozměněné informace, aby se dostali do systému.






Existuje mnoho druhů hackingu, z nichž nejčastějších je:


  • Útok na webové stránky- napadení webových stránek s cílem získat přístup k citlivým informacím nebo způsobit poškození webu.

  • Útok na síť- zaměřuje se na napadení počítačové sítě, a to jak veřejné, tak soukromé. Cílem útoku je stejný jako při útoku na weby.

  • Útok na počítač- snaží se napadnout počítač jednotlivého uživatele.

  • Phishing- získává citlivé informace od uživatelů pomocí podvodných e-mailů nebo zpráv.

  • Ethical hacking- provádí se s cílem zjistit bezpečnostní slabinu v počítačovém systému nebo síti a následně ji opravit. Ethical hacking se většinou provádí s souhlasem vlastníka systému nebo sítě a může být využíván jako nástroj pro zvýšení bezpečnosti.

  • Malware- používá škodlivý software, který je nainstalován do cílového počítače bez vědomí uživatele.


Jedním z nejlepších způsobů, jak se bránit proti útokům, je udržovat aktuální zabezpečení počítače. To znamená udržovat aktuální antivirový software, aktualizovat operační systém a používat silná hesla.


Další dobrý způsob spočívá ve vyhýbání se nezabezpečeným Wi-Fi sítím, které nemají žádné heslo. Často jsou to připojení na veřejných místech. Také se vyhýbejte nezabezpečeným webovým stránkám, které mají nízkou úroveň zabezpečení, nebo používejte firewally a bezpečnostní nastavení. Tyto nástroje omezují a zabraňují přístup do systému. Nikdy neotvírejte soubory od neznámého odesílatele. Jejich otevřením se vystavujete riziko zavirování a ztrátě vašich citlivých dat a informací. Bohužel tyto soubory posílají i hackeři, kteří se zmocnili profilu vašich přátel a vydávají se za ně, či vytváří identické profily. Tyto podezřelé zprávy okamžitě hlaste správci sítě či webové stránky.



Zdroje:

"Jak se chránit před útoky hackerů" (https://www.mujpc.cz/clanek/jak-se-chranit-pred-utoky-hackeru)

"10 tipů pro ochranu před útoky hackerů" (


)

2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page