top of page
  • Černý Sněhulák

Dotace na zateplení: Jak je získat?



V Česku je aktuálně možné získat dotaci na zateplení nemovitosti. Za jakých podmínek a komu je určena?


K čemu slouží dotační program Nová zelená úsporám?

Zateplení nemovitosti představuje jedno z úsporných opatření. Na aktuálnosti nabývá právě v současné době, kdy se řada domácností musí potýkat s vysokými cenami energií.

V současné době je možné tyto dotace čerpat z programu Nová zelená úsporám. Ten v tuzemsku funguje již od roku 2015. Prioritně je určen pro majitele a stavebníky rodinných domů, část dotací je však dimenzována také pro potřeby bytových domů.

Uplatnit dotační titul můžete na zateplení obvodových stěn, střechy, stropů a podlah u stávajících rodinných domů. Podpora se vztahuje i na výměnu oken, dveří a jiných stavebních otvorů, instalaci stínicí techniky a také na projekt.


Výše dotace se může pohybovat v rozmezí 30 000 až 950 000 Kč. Konkrétní částka se odvíjí od účinnosti provedených opatření. Platí tedy jednoduché pravidlo, že čím lépe si svou nemovitost zateplíte, tím vyšší podporu můžete získat.


Jak si požádat o dotaci a jaké další možnosti podpory existují?

Jak na to? Splnění podmínek dotace je v první řadě nutné doložit odborným posudkem. Ten se u novostaveb skládá z projektové dokumentace a energetického hodnocení budovy. Mimo to budete předkládat doklad o vlastnictví bankovního účtu. Následně se podává žádost, a to přes internetový Agendový informační systém SFŽP ČR.


Novou možností se pro zájemce v roce 2023 stala dotace, která je také určena pro nízkopříjmové domácnosti. Nazvaná je Nová zelená úsporám Light. Zájemci si mohou požádat o dotaci ve výši až 100 % na jednoduchá opatření, jako je například zateplení střechy, stropů nebo částečné zateplení stěn.


V roce 2023 je však již příjem žádostí pro vyčerpání alokace pozastaven. Dle oficiální informace zveřejněné přímo na webu bude opět spuštěn 17. 1. 2024.

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page