top of page
  • Černý Sněhulák

Bed rotting aneb proč se generace Z poflakuje v posteli




Bed rotting představuje nový trend sociálních sítí. Co je jeho podstatou a proč před ním odborníci varují?


Co je to bed rotting?

Český ekvivalent původního anglicismu ho poměrně dobře vystihuje. Mohli bychom jej doslova přeložit jako „hnití v posteli“. Původně se tento fenomén objevil na sociální síti TikTok, kde se rozšířil mezi příslušníky generace Z.


Prvotní myšlenka přitom nebyla vyloženě špatná: jde o to, že máte strávit minimálně několik hodin v posteli, případně celý den. Původně se mělo jednat o akt sebepéče, který kladl důraz na odpočinek a relaxaci.


Samozřejmě nelze popřít význam odpočinku z hlediska zvládání stresu a snahy načerpat novou energii do života. Relaxace je pro naše zdraví a duši zcela zásadní. Podle psychologů se generace Z cítí vyčerpaná především kvůli práci, škole, požadavkům, které na ně klade rodina, ale také ze společenských aktivit.


Proč není „hnití v posteli“ dobré

Lékaři jsou však vůči tomuto hitu skeptičtí: Tiktokeři svůj odpočinek vyhnali do extrému a postel téměř přestali opouštět. Slouží jim ke sledování filmů, jí v posteli, hrají hry nebo sledují sociální sítě. Na nich se jim doslova hrnou „lajky“ zatímco sami nedělají vůbec nic.

Lékaři upozorňují, že výše uvedené činnosti narušují spánkovou hygienu. Postel by nám skutečně měla sloužit primárně ke spánku a odpočinku, nebo četbě. 

Chronickým postelovým „povalečům“ hrozí podle odborníků i další potíže. Ohrožuje je obezita, rozvoj kardiovaskulárních chorob i psychické potíže.

31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page