top of page
Černý Sněhulák

Změny ve vytápění domácností: Staré kotle bude v roce 2024 potřeba vyměnit



Staré neekologické kotle na tuhá paliva bude potřeba vyměnit už příští rok. Kterých modelů se zákaz dotkne?


Zákaz začne platit příští rok, konkrétně 1. září 2024. Jak uvádí ministerstvo životního prostředí, bude zakázáno provozovat kotle na pevná paliva v objektech určených k bydlení, které nesplňují minimálně 3. třídu dle normy ČSN EN 303-5. V ostatních objektech už zákaz platí, a to od září 2022. Tato změna je zakotvena v novele zákona o ochraně ovzduší. 


Domácnostem, které se musejí potýkat s inflací a růstem cen energií, či zvažují odklon od plynu, by se pravděpodobně měl poskytnout odklad. Týkal by se zhruba 150 000 domácností. I ty se už ale musí chystat na změnu.


Kotle na pevná paliva, nesplňující podmínky 1. a 2. emisní třídy, bude nutné nahradit ekologičtějšími modely.  Výměna modelu však není jedinou plánovanou změnou, která má Česko posunout k zelenější budoucnosti.


Od ledna 2025 byste neměli mít možnost koupit kotle na uhlí, antracit a koks. Od 1. září 2029 začne platit i zákaz uvádění na trh samostatné elektrokotle, klasické kotle na plyn a kapalná paliva.


Za nevyměněný kotel hrozí pokuta

Majitelům, kteří si své kotle nevymění včas, hrozí pokuty až do výše 50 000 Kč. Dodržování nových nařízení se bude kontrolovat místně příslušnými obecní úřady a úřady obcí s rozšířenou působností.


Prodejci kotlů varují, že by se mohla opakovat situace z roku 2022. Tehdy počet žádostí o výměnu převýšil kapacity dodavatelů a nastartoval neúměrné zvyšování cen kotlů a montážních prací. Jinými slovy, kdo nepodnikl kroky k výměně včas, připlatil si.

Pokud domácnosti nejsou schopny zvládnout výměnu finančně, tuto povinnost by ani tak neměly zanedbávat. Stát jim může pomoci prostřednictvím dotačního programu Nová zelená úsporám.

38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page