top of page
Černý Sněhulák

Svět ONLINE


Internet a digitalizace se staly v posledních desetiletích důležitými aspekty moderního života. Svět online se vyvíjí velmi rychle, a proto je důležité pochopit, jak ovlivňuje naši každodenní existenci.


Informace a zdroj financí


Online a digitalizace jsou významným zdrojem informací a zdrojem zisku. Online svět zahrnuje veškerou online aktivitu, která se týká sdílení a přístupu k informacím prostřednictvím internetu. Digitalizace je proces, který umožňuje převádět analogové informace do digitálních, které umožňují lepší a rychlejší sdílení a přístup k informacím.


Online úřadování, e-government


Online úřady mají své webové stránky a služby, které jsou k dispozici z pohodlí domova. Stát tak užívá internet a digitální technologie k usnadnění komunikace mezi jím a občany.

Umožňuje rychlý přístup k informacím z veřejné služby, finančních povinností občanů, nebo legislativy. E-government může také umožnit přístup k online službám, jako jsou volební systémy, či online formuláře. Příkladem jsou státní registry, které dávají lidem přístup k informacím o úředních dokumentech. Na internetu si lze stáhnout výpisy z katastru nemovitostí, podat žádost o různé průkazy, nebo úředně vyřešit problémy, které bychom bez online přístupu museli řešit fyzickým běháním od úřadu k úřadu a ztráceli tak svůj drahocenný čas. Například veřejná knihovna umožňuje díky internetu přímý přístup čtenářům ke knihám a dalším službám.


Online ve výuce



Online vzdělávání se stalo běžnou součástí vzdělávacího systému. Online vzdělávací programy umožňují studentům učit se odkudkoli prostřednictvím internetu. Studenti mohou využívat různé online nástroje pro vzdělávání- webové stránky, webináře, e-knihy, videokonference a další.


Průmysl 5.0


Průmysl 5.0 je nová vlna digitální transformace, která se zaměřuje na využití nové technologie v průmyslových podnicích. Využívá umělou inteligenci, robotiku, internet věcí, 3D tisk a další. Technologiemi se zlepšuje produktivita, snižují náklady a zvyšuje kvalita výrobků.


Zdroje:

McCombs, B. (2020). Co je to online? Dostupné z: https://www.lifewire.com/what-is-online-3476830

Gibbons, J. (2020). Co je to digitalizace? Dostupné z: https://www.techopedia.com/definition/27598/digitalization

Ramos, J. (2020). Co je to e-government? Dostupné z:


2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page