top of page
Černý sněhulák admin

Rekordní inflace drtí Česko a co bude dál?

Inflace dosahuje v současnosti rekordních hodnot. Jak se bude ekonomika vyvíjet dál? Zlepší se stávající situace?

Inflace stoupá a Češi už to pocítili

Inflace je strašákem ekonomů i běžných spotřebitelů. Co to je? Nejčastěji se ekonomové shodují v této definici: Jedná se o nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice v určitém časovém období. Počítá se jako poměr cenového indexu za vybrané období.


Velmi dobře to, že inflace reprezentuje skutečný problém, ilustrují například data společnosti Eurobarometr. Ta dospěla k tomu, že až 62 % dotazovaných Čechů se obává právě inflace a rostoucích cen. Je to zároveň vůbec nejsilnější zdroj obav, který intenzivně rezonuje veřejným míněním.

Inflace v současnosti dosahuje rekordních hodnot, přičemž situaci ovlivnila i koronavirová pandemie. Konkrétně se uvádí, že koncem roku 2022 činil meziroční růst inflace 16,2 %, co je nejvyšší hodnota za posledních 20 let.

Podle komentáře ČNB vzrostla v březnu 2023 cenová hladina meziročně o 15 %. Nejvíce se zvýšily ceny u zeleniny, a to konkrétně o 5 %, u vepřového masa došlo ke zvýšení o 2,2 % a u nealkoholických nápojů o 1,2 %.

Jak se bude ekonomika vyvíjet dál

Při srovnání v krátkodobém horizontu však inflace vykazuje v současné době tendence ke zpomalování. Znamená to, že se situace normalizuje Co přinesou následující měsíce?

Dle prognózy společnosti Deloitte pro rok 2023 může inflace v doprovodu vysokých cen energií v roce 2023 vyvolat pokles HDP o 1,1 %. To je další pokles od začátku pandemie v roce 2020, kdy se HDP snížil o 5,5 %.

Predikce ministerstva financí přinesla pro českou ekonomiku o něco příznivější zprávy. Dle odhadů z ministerstva by inflace měla začít rychle klesat a ve druhé polovině roku 2023 by se měla dostat pod 10 % procent.

S postupným snižováním inflace kalkuluje i ČNB. Ta odhaduje, že na nižší hodnoty by se opět měla vrátit zhruba v horizontu roku a půl.

0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page