top of page
Černý sněhulák admin

Realitní trh se začíná hýbat, jak se vyvíjí situace?

Do stávající situace na realitním trhu promlouvá celá řada faktorů. Které to jsou a jak jsou na tom ceny nemovitostí právě teď? A jak se bude situace vyvíjet do budoucna?

Trh s nemovitostmi se oživuje

Rekordně vysoká inflace, enormní růst úrokových sazeb a cen stavebních materiálů, energetická krize a válka na Ukrajině jsou faktory, které se na realitním trhu v současné době v negativním slova smyslu podepsaly. Prodeje doslova zmrzly.

K pozvolnému oživení začalo na trhu s pozemky docházet už zkraje letošního roku. Na jaře se pak tyto tendence začaly prohlubovat a o koupi nemovitosti tak uvažuje stále více zájemců. V plné míře by však k oživení mělo podle stávajících předpovědí dojít zřejmě až na jaře roku 2024.

O pro kupující příznivém vývoji svědčí i skutečnost, že již v zimě letošního roku byl zaznamenán i pokles cen. Ceny bytů klesly v únoru 2023 poprvé od roku 2013, a to v průměru o 0,7 %. Pokles se dotkl cen domů i bytů a promítl se především do starších nemovitostí.

Hojně se v současné době diskutuje především o cenách v developerských projektech. O ty mezi klienty zájem je, jak potvrzují samotní zástupci developerských společností. Klienti však ve srovnání s minulostí o své koupi mnohem déle uvažují. Především projevují značný zájem o to, aby byl projekt dokončen.

Prodávat nemovitost se stále vyplatí

Zlevňování však neprobíhá úplně rovnoměrně. Výrazně se tento fenomén projevuje například v Brně a na jižní Moravě. Propadají se i ceny někdejších velmi drahých domovů v rekreačních oblastech.

Česká metropole tradičně patří k nejdražším lokalitám v Česku a má image spíše „státu ve státě“. Této pověsti dostává i v současnosti, v Praze se totiž naopak propad cen s jarem zastavil a ceny dokonce vzrostly průměrně až na 113 tisíc korun za čtverečný metr.

Atraktivní nemovitosti na „dobré“ adrese si tak dokážou svou hodnotu jednoznačně udržet i během turbulentních časů. Prodávat nemovitost proto jednoznačně má význam i v této době. Stačí se spolehnout na profesionální realitní makléře. Značku RSP (Realitní společnost Praha) tvoří tým zkušených odborníků, kteří vám pomohou rychle a spolehlivě prodat váš dům či byt.


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page