top of page
Černý Sněhulák

Realitní krize


Realitní krize začala v roce 2022. Byla způsobena Českou národní bankou a jejím vysokým úrokem na hypotékách. Tato politika vedla k tomu, že se stále více domácností vzdávalo myšlenky koupit si vlastní bydlení, protože si nemohly dovolit splácet vysoké úroky. Největším projevem realitní krize je tedy nedostatek poptávky po nemovitostech. Tím vznikl prostor pro vyjednávání ceny nemovitosti s prodávajícím, avšak ke globálnímu poklesu doposud nedošlo.

Majitelé nemovitostí, kteří zažili realitní krizi v roce 2009 totiž vědí, že je dobré si počkat, až se ČNB umoudří a realitní trh se vrátí do starých kolejí. Velmi negativně se tato krize podepsala na práci mnoha realitních makléřů, kteří přišli o práci a rovněž velké množství kanceláří uzavřelo své dveře.


Aby se situace zlepšila, ČNB by se měla zaměřit na snížení úrokových sazeb. To by umožnilo nákup nemovitostí více lidem a vedlo by k obnově trhu s nemovitostmi a také obnovení zaměstnanosti.


Vzhledem k tomu, že realitní krize má za následek značné ekonomické obtíže, je důležité, aby ČNB rychle učinila odpovídající kroky k jejímu řešení.



Zdroje:



6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page