top of page
Černý Sněhulák

Proč nastala realitní krize

V Česku nastala realitní krize, nemovitosti jsou extrémně drahé. K čemu na trhu vlastně došlo a jaký je další předpokládaný vývoj?


Trh s realitami prožívá krizi

Je paradoxem, že se pandemie koronaviru a s ní i silné utlumení ekonomiky do realitního sektoru v roce 2020 propsat nestihly. Bylo to způsobeno tím, že řada lidí měla v té době schválenou hypotéku za tehdy rekordně příznivé úroky. Tyto „dozvuky“ udržely situaci na realitním trhu částečně v normálu.


Loňský rok byl pro realitní trh poměrně turbulentní. Poptávka po nemovitostech zeslabila kvůli několika příčinám. Patří k nim válka na Ukrajině, energetická krize, rekordně vysoká inflace a nejvyšší úrokové sazby u hypoték.


Ještě v roce 2021 činila celková suma úvěrů na bydlení 537 miliard korun. V minulém roce dosáhl objem hypotečních úvěrů 163 miliard korun, objem úvěrů od stavebních spořitelen 54 miliard korun.


Prodávající museli zlevňovat a kupující se museli smířit s výší úroků a nepřiměřeně vysokým nárokům bank.


Jak se bude realitní trh vyvíjet dál

Kromě toho, že se utlumila poptávka po vlastním bydlení, opustili středoevropský trh i firemní nájemníci. 

Situace by se ale podle realitních expertů mohla začít zvolna zlepšovat. Úrokové sazby hypoték i ceny nemovitostí projevily v roce 2023 mírnou stagnaci, která přinesla zvýšení zájmu na straně kupujících, a tedy lehké oživení celého segmentu.

Je ale možné, že se k plné míře kupování nemovitostí již nevrátíme. Budoucí trh se v České Republice může přiblížit k západním zemím, kde převažuje nájemní bydlení nad osobním vlastnictví. Počet lidí žijících v nájmu se tam pohybuje kolem 50 %, u nás je to pouze 25 %.

Podle Eurostatu ceny rezidenčních nemovitostí v tuzemsku vzrostly o plných 136 %, ceny nájmů se zvýšily pouze o 27 %. Nájmy nicméně bytovou krizi plně neřeší. I tento segment zažívá krizi v podobě nedostatku bytů k pronájmu.

14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page