top of page
Černý sněhulák admin

Přichází pokles cen nemovitostí? Co to znamená, pokud se chystáte svou nemovitost prodat?


Máte nemovitost, kterou byste rádi přeměnili na peníze, případně přemýšlíte o tom, že jednoduše změníte působiště a odstěhujete se například za prací? Vyplatí se teď prodávat nemovitosti?

Jaká je situace na realitním trhu?

Za určitých okolností můžete zvažovat, zda by se nevyplatilo nemovitost pronajmout, pakliže ji nepotřebujete. Prodejem však odpadnou starosti s její údržbou nebo hledáním nových nájemníků. Ihned získáte hotovost, kterou můžete dál použít pro jiné účely.

Podle některých předpovědí měla pandemie koronaviru doslova otřást realitním trhem. Nestalo se tak. Minimálně na atraktivních lokalitách se tato událost nijak nepodepsala a významné zlevnění nemovitostí se proto nekonalo. Právě naopak. Ceny chat a chalup raketově rostly.

Na jaře loňského roku uváděly statistiky mapující vývoj cen nemovitostí rekordní údaje. Hodnota bytu v Česku vzrostla v meziročním srovnání v posledním čtvrtletí průměrně o 19 %.

Ve druhé polovině roku 2022 trh zpomalil. Poněkud zlevnit musely některé v té době krajně nadsazené nemovitosti, což se dotklo především některých bytů v panelových domech, typicky těch starších. Výraznější propad se ale v nejbližší době podle předpovědí realitních expertů neočekává. Dáno je to jednak inflací, ale také tím, že po nemovitostech je stále „hlad“.




Vyplatí se prodat nemovitost?

Současný deficit činí podle odborníků 180 tisíc bytů, staví se kolem 30 až 50 tisíc nových bytů za rok a toto číslo se má do budoucna snižovat. Jestliže k tomu navíc připočítáme i skutečnost, že zájemci nabídku vyhodnocují a nejsou samozřejmě ochotni vzít zavděk jakýmkoli bydlením, saturovat poptávku podle stávajících odhadů jednoduše není možné.

Prodávat nemovitost má tak stále i v této situaci smysl. Nicméně více než dříve je nutné zvolit správnou strategii. To především znamená správně zvolit tržní cenu nemovitosti, vhodně ji odprezentovat a dostatečně zviditelnit. To pro laika nemusí být vůbec jednoduché. Je proto na místě obrátit se na profesionálního realitního makléře.


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page