top of page
Černý Sněhulák

Očekávaný vývoj Software a IT v roce 2023

Aktualizováno: 12. 5. 2023


V oblasti Software očekáváme v roce 2023 několik novinek a trendů. Nejvíce novinek bude zřejmě v herním průmyslu, čekáme další rozvoj elektronického obchodu, vývoj bioniky pro lidské tělo.

Nárůst vývoje nativních aplikací, rostoucí vliv umělé inteligence, rozvoj virtuální a rozšířené reality, stále větší využití technologie blockchain, rostoucí popularita kvantového počítání a zvýšené využití sítí 5G. Bude zajímavé sledovat, jak se tyto trendy budou vyvíjet a jak ovlivní budoucnost odvětví softwaru.




  • Videohry: Podle globálního tržního reportu pro softwarové video hry z roku 2020-30, který byl vydán poprvé v Dublinu, se očekává rychlý pokrok. Dokument uvádí, že celková kapitalizace trhu s softwarovými video hrami klesla kvůli pandemii spolu s následnou ekonomickou krizí. Zatímco byla v roce 2019 oceněna na 167,2 miliard dolarů, ocenění kleslo na 166,4 miliard dolarů v roce 2020.

Navzdory tomu se očekává, že se produkce bude v příštích letech zvyšovat, virtualita se stane jedním z hlavních trendů v odvětví softwaru a produkty dosáhnou 223,2 miliard dolarů.



  • Elektronický obchod: nejpopulárnější technologie pro vývoj softwaru. Nákupy v maloobchodě prostřednictvím internetu získávají stále větší oblibu. Objem prodeje v tomto sektoru byl v roce 2014 odhadován na 1,3 bilionu dolarů, v roce 2020 dosáhl objem 4,9 bilionu dolarů. Trh tedy během šesti let svou velikost skoro zečtyřnásobil.

Lze bezpečně předpokládat, že vývoj aplikací pro online služby se objeví mezi nejlepšími trendy ve vývoji softwaru v roce 2023.


  • Bionika pro lidské tělo: Aleksey Makarov ve své recenzi pro Forbes uvádí, že příští rok přinese mnoho nových vývojů zaměřených na zlepšení lidského těla. Trendy v technologii se neustále posouvají.

V současné době jsou technologie Human 2.0 používány především k obnovení ztracených schopností (sluch, zrak atd.). V budoucnosti budou tyto technologie používány nejen k obnově lidského těla, ale také k jeho zlepšení.

Novinek se tak můžeme dočkat v oblasti:

  1. Bionických exoskeletů (které jsou aktivně vyvíjeny vojenskými jednotkami)

  2. Zlepšení přirozených schopností (sluch, zrak, fyzická síla)

  3. Levných implantátů umožňující ovládání přístrojů a zařízení

Technologické zlepšení člověka získává čím dál tím větší popularitu mezi vývojáři. Mnoho firem bionické exoskelety již používá, armáda USA je aktivně testuje.


  • Nativní aplikace: Aleksey Makarov trvá na tom, že nativní aplikace budou také jedním z hlavních trendů. V roce 2020 bylo jasné, že je potřeba nějaký minimální kontakt mezi prodejci a kupujícími. Proto se očekává, že více a více firem vytvoří své nativní aplikace jak pro komunikaci s klienty, tak pro vnitřní koordinaci. Tento trend by se měl týkat bankovnictví, multimédií a elektronického obchodu.


I když se situace s pandemií COVID-19 zklidní, poptávka po rychlé a pohodlné on-line komunikaci s klienty zůstane.


  • Aplikace navržené pro Cloud: tyto technologie se dnes používají k ukládání dat, jejich zpracování. Díky snadnému přístupu k datům z libovolného místa na světě, možnosti škálování a vysokému zabezpečení jsou cloudové aplikace ideální pro malé i velké společnosti.

Vývojáři také očekávají, že cloudové aplikace budou v příštím roce využívat umělou inteligenci a strojové učení. Umožní vývojářům vytvářet aplikace s lepšími schopnostmi rozpoznávání a předpovědí.


  • Bezpečnost zabezpečená kódem: Tento trend se týká použití kódu k ochraně aplikací před útoky a k zabezpečení dat.

Vývojáři budou implementovat bezpečnostní opatření již ve fázi vývoje aplikace, což zvýší její celkovou odolnost vůči útokům a zabrání možnosti zneužití dat. Kromě toho se budou využívat také nástroje pro automatické testování bezpečnosti, aby se zajistilo, že aplikace budou splňovat nejvyšší bezpečnostní standarty.


  • Síťové bezpečnostní prvky: Firewally a VPN, budou také patřit mezi hlavní trendy. Tyto nástroje jsou nezbytné pro zabezpečení sítí a chránění dat před útoky ze strany hackerů.

Vývojáři budou pravděpodobně vyvíjet nové a vylepšené verze těchto nástrojů, aby lépe chránily sítě před útoky a umožňovaly lepší správu a monitorování síťové bezpečnosti.


  • Aplikace pro chytré domácnosti: Umožňují uživatelům ovládat a spravovat různé zařízení a spotřebiče v domácnosti prostřednictvím jedné centrální aplikace nebo hlasového ovládání.


  • Mobilní zdravotnictví: Tyto aplikace umožňují pacientům a lékařům spravovat zdravotní péči pomocí mobilních zařízení. Usnadňuje lepší komunikaci a tím lepší péči o zdraví. Tak se vám nestane, že vám píchnou dvě stejné injekce, protože se sestry nebyly schopné navzájem informovat.


  • Vývoj softwaru pro autonomní vozidla: Autonomní vozidla vyžadují sofistikovaný software, který umožňuje řízení vozidla bez řidiče a zajišťuje bezpečnost na silnici. Už dnes existují velmi dobré ochranné softwary pro bezpečnost na vozovce a denně zachraňují lidi od zbytečných kolizí či smrtelných havárií.


Použité zdroje:


Video Game Software Global Market Report 2020-30

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page