top of page
Černý sněhulák admin

Nemovitost je dobrou investicí. Proč a platí to i v dobách krize?


Investovat do nemovitostí se vyplatí. Proč tomu tak je a platí tato teze univerzálně dokonce i v době krize?

Vyplatí se investovat do nemovitostí?

Takzvaně investovat do cihly je pro řadu potenciálních zájemců stále ještě subjektivně nejvíce perspektivní. Nemovitost jim reprezentuje cosi trvalého, co si svou hodnotu uchovává dokonce po desítky let.

Co na to odborníci? Lze říci, že investice do nemovitosti má z dlouhodobého hlediska skutečně vždy smysl. Platí to i v dobách, jako je ta současná. Krátkodobé výkyvy trhu na investici nemají negativní vliv.

Pakliže dále porovnáme výnosy z nemovitostí, jsou jednoznačně vyšší než ty ze stavebních spoření či termínovaných vkladů u bank. Zneklidnit by tak případně investory nemělo ani to, že již v průběhu podzimu loňského roku se růst jejich cen zastavil a začal dokonce i mírně klesat.

Nicméně i navzdory těmto kladům je vždy nutné vybírat investiční nemovitost zodpovědně. Znamená to především posoudit její stavebně-technický stav a zohlednit provozní náklady.

To zahrnuje především financování údržby, dále také větších oprav, případných stavebních úprav, ale taktéž i poplatků navázaných na provoz. Stejně tak musíme uvážit, zda kromě fondů finančních disponujeme i těmi časovými. Dalším úskalím se mohou stát i problémoví nájemníci.

Jak prakticky investovat do nemovitostí

Existuje řada způsobů, jak do nemovitostí investovat. Nejčastějším řešením je jednoduše pořízení investičního bytu či domu. Tento konzervativní typ investice stejně tak umožňuje svému majiteli získat i pasivní příjem z pronájmu.

Nemusí se jednat pouze o klasický nákup nemovitosti v její fyzické podobě. Stejně tak mohou zájemci investovat do fondů nebo volit crowfunding. To s sebou nese i zcela odlišné finanční nároky. Investovat je možné řádově již s několika stovkami korun.

Na druhou stranu lze nemovitost ale považovat za aktivum relativně nelikvidní. Prodat ji samozřejmě můžete, musíte být ale připravení na to, že to nemusí být ihned.




9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page