top of page
Černý sněhulák admin

Najmout si makléře znamená prodat za víc


Prodávat nemovitost svépomocí se nemusí vyplatit. Proč má smysl si najmout makléře, když vám jde prioritně o cenu?

Prodej nemovitosti bez makléře má řadu rizik

Prvním důvodem, proč se nemusí prodej nemovitosti svépomocí vyplatit, souvisí s časem. Jak praví okřídlené úsloví, čas jsou peníze.

Vy tak musíte v úvahu jednoduše vzít veškerý čas, který strávíte přípravou nemovitosti a také komunikací se zájemci, následnými prohlídkami a přípravou právních náležitostí.

V případě makléře se o všechny tyto úkony postará odborník zcela sám. A s největší pravděpodobností to navíc zvládne mnohem efektivněji než prodávající. Pro makléře se jedná o víceméně rutinní každodenní činnost. Pro laika je proces prodeje nemovitosti mnohem složitější a řadu detailů může opominout.

Kriticky důležité jsou zejména podrobnosti v kupní smlouvě. Nedostatečně bývá ve vzorech stažených z internetu rozveden popis konkrétní nemovitosti jako předmětu převodu. Nutné je používat i správnou terminologii. Rizika dále spočívají především v odpovědnosti prodávajícího za vady. Ty se přitom objevují na starších nemovitostech téměř vždy.

Klíčová je součinnost makléře i z hlediska stanovení prodejní ceny jako takové. Tento odborník dokáže provést její analýzu a vypracovat strategii prodeje.

Při prodeji nemovitostí buďte realisté

Platí, že expert má skutečný přehled o cenách realit. To znamená, že cenu nenadsadí a vaše nemovitost se proto nebude prodávat neúměrně dlouho. Stejně tak platí, že dokáže odhadnout, v jakém časovém horizontu může být reálné nemovitost prodat, pokud potřebujete transakci realizovat rychleji, ale nechcete jít takzvaně „pod cenu“.

A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na důležitou věc: Makléř se jednoznačně nenechává ve své práci ovlivnit emocemi. Jen málokdo, pokud se jedná o běžnou veřejnost, dokáže zcela vymazat subjektivní vztah k nemovitosti, která bývala po určitou dobu jeho domovem.

Kvality konkrétního objektu mívá prodávající sklony jednoduše přeceňovat. Mnohdy si navíc není jist tím, že si nemovitost hodlá ponechat a má zájem investovat čas a prostředky do její údržby. Z jisté nostalgie ale prodej odkládá a nemovitost tak zvolna chátrá.

Zkušeného makléře tak oslovte raději včas. Vaši nemovitost pomůže úspěšně prodat Petr Žáček, profesionál v oboru reality působící v oblasti Prahy, Středočeského kraje ale celé ČR.


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page