top of page
Černý Sněhulák

Jak v digitální době kulturně nezakrnět



Digitální doba s sebou přináší nekonečný přístup k informacím. Přesto na sobě můžeme pozorovat, že příval informací konzumujeme spíše povrchně a paradoxně ztrácíme přehled. Jak nezakrnět?


V digitální době pomůže všeobecný přehled

Digitální éra nám ubírá soustředění. Zvykáme si konzumovat spíše krátké texty a přestáváme číst klasické knihy, jelikož u nich neudržíme pozornost. Na přístroje nám neustále přichází notifikace, upozornění na nové zprávy, e-maily a vzbuzují v nás stresovou reakci.


Virtuální prostředí s sebou nese celou řadu rizik, jako šíření dezinformací, konspirační teorie, internetová šikana a trolling, informační cenzura nebo přehlcenost reklamou.


K tomu, abyste dokázali správně vyhodnotit velké množství informací, které se na internetu nachází, vám pomůže všeobecný přehled. Není rozhodně žádnou magickou veličinou. Lze jej jednoduše vytrénovat.


Je důležité si aktivně všímat světa kolem sebe a vše si v hlavě srovnávat. Jak na to? Čtěte knihy, nebo alespoň odborné časopisy. Internet v tomto případě nemusíte zatratit, jelikož se jedná o dobrý zdroj aktuálních zpráv. Ke zdroji, z něhož čerpáte, ale přistupte kriticky. Dalším znakem manipulativní taktiky může být fakt, že v nás media pokouší vzbudit nějaké emotivní reakce, většinou negativní. Dejte si pozor na zbrklé přejímání desinformací, které nás rozčílily. 


Pomohou podcasty i kultura

Sledujte kolem sebe inspirativní lidi. Virtualita Vám může pomoci ve formě Spotify nebo Youtube. Vzdělávací videa nebo podcasty z různorodých odvětví vám napomohou si rozšířit spektrum znalostí. Podcasty můžete poslouchat v různých jazycích. 

Nevyhýbejte se ani offline formám kultury. Choďte do divadla, navštěvujte přednášky a výstavy nebo se běžte podívat na historickou památku či jinou zajímavost ve svém blízkém okolí. V televizi přepínejte na dokumentární pořady.


K velké objektivitě a určité moudrosti vede vylézt z pohodlí ulity vaší vesnice, města a země. Poznávání cizích kultur vám často otevře oči.  K vnitřnímu klidu a objektivitě vede jednoznačně i duchovní stav vaší mysli. Zkuste přemýšlet o smyslu života a věcmi mezi řádky, nebo o lidskosti. Třeba přijdete na chuť cenným radám z mnohými odsuzované knihy Bible, které vám pomohou udržet si objektivitu a selský rozum v dnešní zmatené době. 

Ať už čtete cokoli, srovnávejte, přemýšlejte a dohledávejte si informace.  

3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

ความคิดเห็น


bottom of page