top of page
Černý sněhulák admin

Jak ovlivnila digitální transformace směřování firem i chování zákazníků?




Digitální transformace je termín, který se skloňuje poměrně často. Co se pod ním skrývá a jak mění dnešní trh a chování spotřebitelů?

Firmy se chystají na digitální transformaci

Jako digitální transformace se označuje kontinuální proces integrace digitálních technologií firmami a podniky a dopad těchto technologií na společnost.

Zjednodušeně řečeno, digitální transformace si tak klade za cíl překlopit klasický byznys do moderní doby. Tržní požadavky si procházejí výraznou změnou a obchodníci jsou na tento stav nuceni adekvátně reagovat.

Zákazník především získává celou řadu nových možností. Není tak příliš pravděpodobné, že by snadno zachoval vůči značce loajalitu. Jednoduše si může porovnat prostřednictvím internetu informace a jestliže to je pro něj výhodné, nenakoupí u původního obchodníka, ale u zcela jiné značky.

Patrný je na straně zákazníků také klesající zájem o vlastnictví produktů v jejich fyzické podobě. To urychlilo vytvoření podmínek pro nabízení služeb založených na předplatném nad rámec softwaru a digitálních služeb.

Digitální transformace přinese ochranu spotřebitele i vliv umělé inteligence

Digitální transformace rovněž umožňuje značkám interagovat se zákazníky například přes sociální sítě. Ty se stávají důležitým marketingovým nástrojem, neboť otevírají potenciál k oslovení značného počtu lidí.


V budoucnu se také předpokládá mnohem masovější využití umělé inteligence. Ta bude schopna služby dimenzovat na míru spotřebiteli. To ale s sebou přináší i jistá úskalí a EU již na tuto technologii reaguje přípravou první legislativy. Evropský parlament si vytkl jako základní cíl zejména předpoklad, že v centru jakýchkoli pravidel má být vždy člověk.

S tím souvisí i skutečnost, že spotřebitel by měl být intenzivně chráněn i v dalších oblastech. Kromě tradičních e-shopů si totiž získává na oblibě i nakupování na online tržištích, jako je třeba eBay. Digitální transformace tak bezpochyby přináší celou řadu výzev.


17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page