top of page
Černý sněhulák admin

Jaké jsou druhy alternativních investic a jak do nich investovat?


Investovat je možné do celé řady aktiv. A to od těch ryze konzervativních až po dynamické. Co jsou alternativní investice a jak se do nich dá investovat?

Co jsou alternativní investice


Mezi tradiční investice zařazujeme například ty akciové, dále investice do nemovitostí nebo investování prostřednictvím podílových fondů.

Alternativní investování tvoří poměrně pestrou oblast různých aktiv, které spolu ve výsledku mohou mít společné jen málo. Jako alternativní investice se označují nejčastěji umělecké předměty, starožitnosti, známky či zlaté i stříbrné mince.

Investovat ale zájemci mohou například i do koupě veterána nebo modelu. Někteří nadšenci také neinvestují do koní pod kapotou, ale do těch živých. Poměrně často se jako možnost zmiňuje i vložit peníze do luxusního alkoholu. Coby alternativní lze chápat i investování do Bitcoinu nebo do start-upů.

Klíčovou hodnotu takových předmětů určuje jejich vzácnost. Jde o prvky, jichž je dostupné pouze omezené množství a to navíc v čase žádným způsobem významně neroste. Předpokládá se tak nárůst hodnoty takového předmětu v čase.

Jak investovat do alternativních investic

Úspěšně do nich investovat není snadné. Začátečník nebo ryzí amatér může mít problém s adekvátním oceněním takové investice. Úskalím je také nižší likvidita. Je navíc poměrně obtížné rozlišit, kde končí investování a kde již začíná sběratelství.

Pro zkušenější investory se nicméně jedná o vhodnou metodu, jak diverzifikovat portfolio. Doporučuje se nicméně udržovat podíl těchto nástrojů na úrovni maximálně 10 %. Investovat je vhodné pouze zbývající volné prostředky a za předpokladu, že nám takový krok neohrozí splnění hlavních cílů.


Investor by si vždy měl volit takovou oblast, která je mu určitým způsobem obecně blízká a alespoň částečně jí rozumí. Nicméně investovat bez potřebných znalostí samozřejmě není možné ani u tradičních investic.


2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page