top of page
Černý Sněhulák

Energetická krize



Energetická krize je v České republice v současnosti jedním z největších problémů. Stoupající ceny elektřiny a plynu přinášejí značné obtíže a zatěžují domácnosti i podniky.


Hlavním důvodem pro růst cen elektřiny je obrovský zájem o energetické komodity na burze. Český trh se v současnosti potýká s nedostatkem elektrické energie, který byl způsoben především nedostatečnou investicí do zdrojů energie. To způsobuje, že poptávka po elektrické energii je vyšší než nabídka. Tato situace se pak na cenách elektrické energie logicky odráží.


Ceny plynu se v současnosti zvedají kvůli zavedení sankcí Evropskou unií vůči Rusku, v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině. Česká republika byla odběratelem převážně ruského plynu, a proto mají sankce v naší domovině velký dopad.


Rostoucí ceny importovaného uhlí přinášejí jeho nedostatek, který ke zvyšování ceny také jen přispívá.


Česká vláda se snaží situaci řešit. Jejím cílem je snížit ceny energií a zároveň zajistit trvale udržitelné zdroje energie. Vláda chce investovat do nových zdrojů energie jako jsou obnovitelné zdroje a nové technologie. Také chce podporovat domácnosti, aby nové úsporné technologie mohly využívat a snížit tak svoje náklady na energii.

3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

ความคิดเห็น


bottom of page