top of page
Černý sněhulák admin

Dům chráněný zemí: Temná „nora“ nebo inovativní koncept pasivního domu?


Dům chráněný zemí představuje velmi zajímavý koncept bydlení. Co je jeho podstatou a co obnáší realizace? Jaké má výhody?

Co je dům chráněný zemí

Dům chráněný zemí dokonce i jejich majitelé s jistou nadsázkou poněkud nelichotivě označují jako zemljanku. Takový objekt totiž skutečně je částečně zakrytý zeminou. Ukrývají se pod ní konkrétně boční a zadní stěny domu.

Jedná se o svébytný koncept, který zpravidla vzniká na přímý požadavek majitelů. V nabídce realitních kanceláří takovou nemovitost čekat nemůžete, aktuálně jich v tuzemsku stojí pouze kolem padesátky.

Kořeny má podobná myšlenka v USA, kde se tyto domy objevují už několik desítek let. Ty první začaly konkrétně vznikat jakožto reakce na energetickou krizi z počátku 70. let.

Výhody těchto nemovitostí jsou obdobné jako u pasivně-solárních staveb. Dům chráněný zemí lze přímo do kategorie pasivních staveb jeho vlastnostmi zařadit. Zájemce na tomto typu bydlení láká také netradiční přírodní vzhled, který je velmi atraktivní. Alespoň tedy navenek, jaké jsou ale domy chráněné zemí uvnitř? Nehrozí nadměrné vlhko a další neduhy?

Jak vypadá konstrukce domu chráněného zemí a jaké má výhody

Velká okna orientovaná na jih ve stavbě umí přivést dostatek přirozeného denního světla. Dosvětlení mohou zajistit světelné studny nebo světlovody.

Sluneční paprsky zároveň vytvářejí i teplo. Jsou-li veškerá okna situována pouze na jedné fasádě, v domě nedochází ani k průvanu. Všechny tyto faktory vedou k úsporám za vytápění. U původního konceptu v USA to bylo konkrétně 70 až 80 %.

Zemina funguje jakožto obří akumulační masa, která izoluje proti mrazu. Stavbu přirozeně obklopuje a dokáže tak vytvořit v interiéru stabilní a příjemné klima. I to představuje výhodu z hlediska snížení nákladů na vytápění.

O větrání se pak stará vzduchotechnika. Výhodné je v těchto nemovitostech používání rekuperace, které dovolí využít veškeré cenné teplo. Podmínkou dobře provedeného domu chráněného zemí je také kvalitní hydroizolace.


10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page