top of page
Černý sněhulák admin

Ceny nemovitostí neklesají na ceně v krizi tak, jak se předpokládalo


Stávající ekonomická situace se propsala také do realitního trhu. Ceny nemovitostí ale neprošly tak výrazným poklesem, který se očekával. Proč?

Ceny nemovitostí neklesly tak, jak se čekalo

Velká krize, ceny nemovitostí klesnou, hlásaly titulky v médiích před několika měsíci. Zjara roku 2022 někteří ekonomové soudili, že vážná ekonomická krize by mohla ceny nemovitostí snížit výrazně, dokonce až o třetinu.

O něco později už se začaly objevovat jiné predikce: Ceny nemovitostí neklesnou. Vývoj, který i mnozí ekonomové předpokládali, zkrátka nenastal.


Reálně dle údajů Českého statistického úřadu poklesly v průběhu prvních čtyř let od vypuknutí krize ceny nemovitostí průměrně o 9,1 %. Ceny pozemků si ceny vyloženě drží. Čím je to způsobeno?

Stávající ekonomická situace samozřejmě do určité míry zmrazila poptávku. Nicméně bytů je stále méně, než odpovídá poptávce. Staví se poměrně málo. Důvodem je především výrazná byrokracie a zdlouhavá cesta ke stavebnímu povolení.

Zlepší se situace na realitním trhu?

Předpokládaný pokles cen zastavil také příliv ukrajinských uprchlíků. Ten nastartoval poptávku po nájmech, která utrpěla v pandemii. I to pomohlo udržet ceny nemovitostí zatím nahoře.

Dnes tak nemovitosti svou hodnotu drží, což je pozitivní správou pro investory. A to ať už se jedná o novostavby nebo o starší nemovitosti v zajímavých lokalitách.

Méně příznivé zjištění to znamená pro ty, kteří by si vlastní bydlení chtěli pořídit. Podíváme-li se na ceny nemovitostí v dlouhodobém měřítku, zjistíme, že v posledních 6 letech se přibližně zdvojnásobily. Naopak průměrná mzda vzrostla pouze o třetinu.

Vlastní bydlení je tak pro řadu Čechů jednoduše těžko dostupné. Šance na příznivější vývoj nicméně existuje. Podle odborníků se to může změnit teprve v okamžiku, kdy vzroste nezaměstnanost a dojde ke snížení cen nájmů.

0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

ความคิดเห็น


bottom of page