top of page
Černý sněhulák admin

Ceny energií klesají. Je to důvod k optimismu?



Po turbulentním roce 2022 se zdá, že během roku 2023 na energetickém trhu došlo ke zklidnění. Co přinesou spotřebitelům následující měsíce?

Na energetickém trhu je po loňském šoku lépe

Již několik měsíců zaznamenáváme u cen elektřiny a plynu na velkoobchodních trzích pokles. Na středoevropské burze spadly takzvané krátkodobé (spotové) kontrakty v posledních týdnech o víc než polovinu.

Burzovní data současně ukazují, že vůbec nejdráže se elektřina obchodovala 22. prosince loňského roku. Tato extrémní situace by se dle současných odhadů již opakovat neměla. Stávající predikce jsou mnohem příznivější. I navzdory vysoké inflaci tak první opatrné výhledy začínají vyhlížet konec krize.

Tento příznivý stav se promítá i do ceníků pro koncové uživatele, tuzemští dodavatelé už v některých případech přinesli vlastní nabídku zlevněných tarifů. Což se týká i větších společností. Mnozí z nich však podmiňují zlevnění tarifu dlouhodobým závazkem. Konkrétně k subjektům, jež se rozhodly pro tento krok, v první řadě patří tuzemský energetický gigant ČEZ. Za těchto podmínek nabízí například u plynu ceny až o 40 % nižší oproti vládnímu stropu.

Ceny energií budou klesat i do budoucna

Dle tiskové zprávy ministerstva obchodu je za současný vývoj zodpovědné především rychlé nahrazení ruského plynu zejména LNG, ale i aktivní snižování spotřeby energií a postupně také spuštění provozu jaderných elektráren ve Francii. Ke stabilizaci trhu přispělo i vládou nařízené zastropování.

Skutečnost, že zákazníci znatelně šetří, což umožňuje dodavatelům s nakoupenou energií pracovat mnohem hospodárněji, potvrzují i samotní dodavatelé. Pro média to konkrétně uvedl místopředseda představenstva E.ON Jan Zápotočný.

Podle analytiků by tento trend měl navíc přetrvávat i v budoucnu a měl by vydržet dlouhodobě. Výkyvy ale odborníci nevylučují, ve hře je celá řada proměnných. Pokud to nastane, patrnější by podle stávajících předpovědí měly být spíše u plynu než u elektřiny.


1 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page