Gulášová polévka je tradiční česká polévka, která je známá svou silnou masovou chutí a výraznou vůní papriky. Je to oblíbená polévka, která se hodí na oběd i večeři.
Gulášová polévka je tradiční českou polévkou, která se připravuje již od 19. století. Její původ je však mnohem starší a sahá až do Maďarska, kde se připravoval guláš, z něhož se polévka vyvinula.
Původní guláš byl husté jídlo z hovězího masa, cibule a papriky. Byl připravován pastevci na otevřeném ohni a servírován v chlebu.
Do Čech se guláš dostal v 19. století, kdy se stal oblíbeným jídlem mezi českými vojáky, kteří bojovali v Maďarsku. Ti si guláš přinesli domů a začali ho připravovat i v českých zemích.
První recept na gulášovou polévku se objevil v české kuchařce v roce 1870.
Polévka se připravovala z hovězího masa, cibule, papriky a mouky.
V průběhu let se recept na gulášovou polévku vyvíjel a dnes existuje mnoho různých variant této polévky. Některé recepty používají mletou papriku, jiné papriku čerstvou. Některé recepty používají hovězí maso, jiné kuřecí nebo vepřové.
Zopakujte název receptu
Gulášová polévka
500 g hovězího masa (přední, např. z krku)
120 g cibule
4 stroužky česneku (+1 na dochucení)
60 g hladké mouky
1 lžíce vepřového sádla
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce mleté sladké papriky
1,6 l hovězího vývaru
500 g brambor
1 lžíce majoránky
sůl, pepř
podle chuti zakysaná smetana
na ozdobu zelená petrželka
Jak se gulášová polévka vaří?
Hovězí maso nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme maso a restujeme, dokud se maso nepropeče.
Vmícháme mletou papriku a kmín a krátce orestujeme.
Zalijeme hovězím vývarem a přivedeme k varu.
Přidáme brambory nakrájené na kostky a vaříme doměkka.
Polévku dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Na závěr do polévky vmícháme nasekaný česnek a podle chuti zakysanou smetanu.
Polévku ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme.
Gulášová polévka je vydatné a chutné jídlo, které vás zahřeje v chladných dnech. Je to ideální jídlo pro chladné zimní večery.
Tipy:
Pokud máme rádi hustší polévku, můžeme přidat více mouky.
Pokud nemáme hovězí vývar, můžeme použít vývar zeleninový nebo kuřecí.
Na ozdobu můžeme použít také strouhaný tvrdý sýr nebo krutony.
Comentários